Мирисот е прекрасно нешто што ни ни помага да создадеме силен впечаток.

Не е ни чудо што мирисот е исто толку моден исказ и израз на личноста, како нашиот вкус за облекување и за модни додатоци. Невидлив, но разнолик, тој влијае на впечатокот што го оставаш.

Клик (ПРЕТХОДНО) или (СЛЕДНО) за да се движиш низ тркалото.

Female fragrances Male fragrances

Мирисна фамилија
Подмирисна фамилија
Време
Пригода
Мирисна фамилија
Подмирисна фамилија
Време
Пригода
Female fragrances
Male fragrances

Мирисна фамилија
Подмирисна фамилија
Време
Пригода
Мирисна фамилија
Подмирисна фамилија
Време
Пригода

Каде да нанесам мирис?

Како да го чувам?

Која концентрација мирис ми одговара.

Ова се само дел од прашањат што си ги поставуваш.

Прочитај понатаму за да ги дознаеш одговорите и да дознаеш како да ги искористиш долготрајноста и интензитетот на твојот мирис.

Пред да започнеме, еве неколку корисни поими од светот на мирисите - за да можеш точно да знаеш за што зборуваш кога ќе му понудиш на твојот потрошувач нов мирис!

  • Горни ноти: Исто така именувани како ноти или главни ноти, тие обично се најлесни во составот на мириси и најбрзо бледнееат.
  • Средни ноти: Овие ноти се помалку силни, се појавуваат кога горните ноти ќе ги снема и ја претставуваат срцевината на мирисот.
  • Основни ноти: Овие се последните, најдолгите мирисни ноти што се зголемуваат за да се мешаат со срцевината, оставајќи траен впечаток.

Кога да нанесеш мирис?

Испрскај мирис после туширањето. Кожата треба да биде чиста и хидрирана (но не и влажна) - тоа ќе помогне да се задржи мирисот. Нанеси го мирисот пред да се облечеш, за да избегнеш боење на нежните материјали или оштетување на накитот, како што се бисерите. Обиди се прво да нанесеш лосион - тоа ќе ја навлажни кожата и ќе ја засили постојаната моќ на мирисот.

Каде да нанесеш мирис?

Веројатно знаеш дека сите нанесуваат мирис на зглобовите, но дали знаеш зошто? Тоа е заради пулсирачките точки: места на твоето тело каде крвните садови лежат плитко под кожата и, според тоа, обично се потопли. Топлината го активира мирисот во текот на денот и му помага да се развие.

Каде да ги чуваш шишенцата мириси?

Не го чувај мирисот во бањата, бидејќи тоа може да влијае врз неговиот квалитет. Топлината и влажноста на водата можат да имаат штетно влијание врз твоите мириси - а на истиот начин, и директната сончева светлина е исто така штетна. Наместо тоа, чувај ги шишенцата мириси на суво место, на собна температура, во спалната соба или во фиока.

Што да направиш кога патуваш?

Кога изборот е воздушен сообраќај, големината и тежината на багажот навидум секогаш се проблем. И, ако земеш само торба како рачен багаж, важат многу ограничувања. Тоа не значи да го оставиш дома твоето скапоцено шишенце мирис! Наместо тоа, можеш да одбереш од низата Орифлеим мириси - совршени за патувања со авион и за секојдневно патување.

Како да помирисаш мирис?

Кога сакаш да ја дознаеш миризбата на некој мирис, избегнувај да помирисаш директно од шишенцето, бидејќи тогаш ќе ги дознаеш само најсилните ноти. Наместо тоа, тестирај го мирисот на твојата кожа: испрскај го на твојот зглоб и почекај природно да се исуши, за да се открие неговата целосна композиција.

Кога да нанесеш мирис?

Кога сакаш да ја дознаеш миризбата на некој мирис, избегнувај да помирисаш директно од шишенцето, бидејќи тогаш ќе ги дознаеш само најсилните ноти. Наместо тоа, тестирај го мирисот на твојата кожа: испрскај го на твојот зглоб и почекај природно да се исуши, за да се открие неговата целосна композиција.

Кога да нанесеш мирис?

Испрскај мирис после туширањето. Кожата треба да биде чиста и хидрирана (но не и влажна) - тоа ќе помогне да се задржи мирисот. Нанеси го мирисот пред да се облечеш, за да избегнеш боење на нежните материјали или оштетување на накитот, како што се бисерите. Обиди се прво да нанесеш лосион - тоа ќе ја навлажни кожата и ќе ја засили постојаната моќ на мирисот.

Каде да нанесеш мирис?

Веројатно знаеш дека сите нанесуваат мирис на зглобовите, но дали знаеш зошто? Тоа е заради пулсирачките точки: места на твоето тело каде крвните садови лежат плитко под кожата и, според тоа, обично се потопли. Топлината го активира мирисот во текот на денот и му помага да се развие.

Каде да ги чуваш шишенцата мириси?

Не го чувај мирисот во бањата, бидејќи тоа може да влијае врз неговиот квалитет. Топлината и влажноста на водата можат да имаат штетно влијание врз твоите мириси - а на истиот начин, и директната сончева светлина е исто така штетна. Наместо тоа, чувај ги шишенцата мириси на суво место, на собна температура, во спалната соба или во фиока.

Што да направиш кога патуваш?

Кога изборот е воздушен сообраќај, големината и тежината на багажот навидум секогаш се проблем. И, ако земеш само торба како рачен багаж, важат многу ограничувања. Тоа не значи да го оставиш дома твоето скапоцено шишенце мирис! Наместо тоа, можеш да одбереш од низата Орифлеим мириси - совршени за патувања со авион и за секојдневно патување.

Како да помирисаш мирис?

Кога сакаш да ја дознаеш миризбата на некој мирис, избегнувај да помирисаш директно од шишенцето, бидејќи тогаш ќе ги дознаеш само најсилните ноти. Наместо тоа, тестирај го мирисот на твојата кожа: испрскај го на твојот зглоб и почекај природно да се исуши, за да се открие неговата целосна композиција.

Кога да нанесеш мирис?

Кога сакаш да ја дознаеш миризбата на некој мирис, избегнувај да помирисаш директно од шишенцето, бидејќи тогаш ќе ги дознаеш само најсилните ноти. Наместо тоа, тестирај го мирисот на твојата кожа: испрскај го на твојот зглоб и почекај природно да се исуши, за да се открие неговата целосна композиција.

Немој да ги триеш зглобовите! Спротивно на верувањата, не правиш кожата да го впие повеќе мирисот на овој начин, туку правиш горните ноти побрзо да изчезнат, со што го правиш мирисот послаб.

МАЈСТОР ПАРФИМЕРИ

Elise Benat

“Кога создавам, гледам фотографии.
Како фотограф,
ги замислувам моите мириси како фотографија.”

Како ќерка на морнари, Елиса пораснала обвиткана во живописните мириси на Медитеранот. Како тинејџерка, цела година поминала на бродот со семејството и богатото сеќавање на мирисливото морско ветре, втиснето на нејзиниот ум засекогаш.

Суровината е почетната точка од која Елиса Бенат ги гради нејзините формули. Цртеж на богата лична историја на патување, ги преведува зборовите во мириси и создава суптилни, изненадувачки мириси.

Emilie Coppermann

“„Сакам мирис што содржи елемент на изненадување ... Светол допир за насмевка“.”

За Емили, да се биде парфимер е повеќе од вокација. Нејзиниот талент за компонирање на мириси лежи во нејзината разиграна природа, чувство за истражување и бестрашен пристап кон експерименти, како мешање традиционално машки и женски кодови.

Уште од 14 години и волшебната средба со парфимерот на Роча Хаус, Емили беше предодредена да стане мајстор парфимер. Повеќе од 20 години подоцна, оваа страствена парижанка има освоено многу меѓународни награди на нејзиното поле.

Nathalie Lorson

“„Мојата градина е местото каде што откривам нови мирисливи светови за да ме инспирираат, секој ден. “”

Бескрајно инспирирана од нејзините патувања во Јапонија, Натали го опишува нејзиниот мирислив стил како потрага по хармонија. Очигледно е во нејзиниот избор на суровини и пишување на нејзините формули, кои се кружни, мазни и сензуални.

Визуелен мастер парфимер, Натали Лорсон наоѓа инспирација за мирисите што ги создава во природата и во нејзините патувања. Во декември 2016 година, и беше доделена титулата Master Perfumer - најголема чест во индустријата за мириси.

Aliénor Massenet

“„Мислам на парфем во однос на боите и формите ... исто како и прекрасните уметнички дела или архитектура“.”

Екстремно независна и малку бунтовна, Алиенор го најде својот начин на изразување во парфемите. Како накит избирајќи скапоцени камења, таа сака богати и рафинирани состојки. Таа често работи по тема - специфична состојка, било да е тоа рум, кожа или сусам.

Идеалниот начин на изразување на Алинор е во парфемите. Таа била обучувана од тројца најголеми мајстори парфемери.